CapeTribulation.nl is de meest complete gids om vakanties in Cape Tribulation te plannen, boek accommodatie en tours online, lees wat er te doen is en leer over de unieke natuur van de Daintree

cape tribulation informatie

Dutch Rob

eigenaar van de bed & breakfast in cape tribulation
Dutch Rob voor de ingang van zijn bed & breakfast accommodatie in Cape Tribulation

Veel mensen vinden het leuk om ex-Nederlanders tegen te komen op hun reizen, en te zien wat ex-Nederlanders met hun leven doen als ze in andere streken van de wereld belanden, met de mogelijkheden die Nederland niet biedt.
En ook Cape Tribulation heeft een ex-Nederlander die zich hier gevestigt heeft.

In Cape Tribulation runt "Dutch Rob" de Rainforest Hideaway B&B die hij zelf gebouwt heeft, en hij is bijna altijd in de weer met zijn sculpturen, of het nou 100 kilo barkrukken zijn die hij met de kettingzaag bewerkt, of betonnen beelden van tig kubieke meters.
Dutch Rob is wereld beroemd in Cape Tribulation. Van noord naar zuid, van oost naar west, waar je ook gaat of staat in Cape Tribulation, iedereen kan je de weg naar Dutch Rob wijzen.

baby foto van Dutch Rob

Rob was geboren in Waddinxveen (20 km. boven Rotterdam) en bracht 23 jaar van zijn leven in Nederland door, ging naar de Technische School, leerde bruggen opblazen in het leger, en werkte als technisch tekenaar om zijn reizen te bekostigen.
In 1985 had hij het wel gezien in Nederland en kwam toen met een werkvakantievisum van een jaar naar AustraliŽ, waar hij zich al snel thuis voelde. In 1986 deed hij voor het eerst Cape Tribulation aan, wat toen nog echt in de jungle was: verschrikkelijk slechte wegen, een half gebouwde backpackers hostel, en een winkeltje van een paar vierkante meter.

op klompen in Nederland
Dutch Rob op de Harley voordat hij met accommodatie begon

Na een jaar of vijf in Darwin gewoont te hebben kwam Rob weer eens op vakantie in Cape Tribulation, voor de derde keer, en zag de FOR SALE bordjes staan. Niet veel later had hij een perceel van twee hectare regenwoud gekocht en begon een huis te bouwen.
In de begin jaren werkte hij als tourgids, eerst met een Harley Davidson met zijspan touristen rondrijden in Port Douglas, toen de zeekajaktochten in Cape Tribulation, en toen outbacktours tussen Cairns en Darwin.

onderweg in Northern Territory
vissen in cape tribulation

In 2000 opende Rob de Rainforest Hideaway B&B, en sindsdien hebben duizenden avontuurlijke reizigers hier overnacht.
Het houdt Rob aardig druk bezig, maar gelukkig is er af en toe nog steeds tijd om te vissen of te relaxen op het strand.

zwemmen aan de kust van de daintree
op vakantie

Rob houdt ook van reizen, in de regentijd verlaat hij Cape Tribulation meestal een paar maanden, meestal naar Thailand, maar soms ook andere plaatsen: links in de Bahamas, en rechts een biertje drinken met Ernest Hemingway in Havana in Cuba.

Hij heeft ook een paar grote zeil reizen ondernomen, van AustraliŽ naar Cyprus, en van Panama naar Nieuw Zeeland.

rob op vakantie
kasuaris

Er zitten heel wat dieren in Cape Tribulation en rond Rainforest Hideaway is er altijd wel wat te zien.
Een kasuaris, een python, leguanen, kikkers, vogels, etc.
Rechts op de foto heeft Rob een amethyst python gevonden, een ongevaarlijke slang die geen gif heeft.
Het hele regenwoud rond de B&B is trouwens het veiligste regenwoud ter wereld, er zijn hier geen giftige slangen of spinnen, en ook geen muggen 's nachts, dus het is hier in de jungle nog veiliger dan in een stad zoals Sydney!

python
druk bezig met hout uit het daintree regenwoud

Rob is vaak in de weer met cement en beton om zijn beelden te bouwen, maar op de foto's links maakt hij gebruik van een gevallen boom om met de kettingzaag een serie van 25 barkrukken te maken.
De hele set Moai barkrukken is te zien op moaibarstools.com en ze varieren in prijs van $350 to $650.

moai bar krukken gemaakt door dutch rob

Op de fotos rechts is hij met cement aan de gang, wat zijn gebruikeljke materiaal is. Hij houdt ervan om samen te werken met Moeder Natuur, de meeste sculpturen mengen zich zo goed in het regenwoud dat je langzaam moet lopen op de paden rond Rainforest Hideaway anders mis je de helft.
Ook als je hier niet in de B&B overnacht ben je toch welkom om het sculpturenpad te bewonderen en Rob's twee hectare regenwoud te verkennen.

 

 

Dutch Rob is behalve huizenbouwer, B&B eigenaar, beeldhouwer en kunstenaar ook nog webmaster van een stuk of tig websites, en gediplomeert in Thaise massage en het racen van giftige suikerrietpadden!

dutch rob gediplomeert cane toad racer

 

 

Rob houdt zich af en toe ook nog bezig met politici achter de broek aan te zitten over de elektriciteits situatie in Cape Tribulation.
Toen de percelen grond verdeelt en verkocht werden is er geen elektriciteit aangelegt, en later heeft de staatsregering van Queensland zelfs een wet ingebracht die het illegaal maakte om stroomvoorziening aan te leggen, of zelfs om stroom te delen met aangrenzende percelen. Dit leidde tot een situatie waar iedereen zijn eigen generator en accu's heeft, en er ieder jaar drie miljoen liter brandstof de lucht in gaat als vervuiling, en bergen oude accu's en generators in het regenwoud rondslingeren.
De burgemeester Mike Berwick die een van de voornaamste schuldigen in deze situatie is, heeft een paar jaar geleden al zijn ontslag gekregen, en de rest van die regering is gedumpt in de verkiezingen van maart 2012.
De nieuwe regering heeft een beetje meer hersenen dan de vorige en Rob kreeg een brief van de Queensland Premier dat er gewerkt word aan het dumpen van de wet die stroomvoorziening verbiedt, wat uiteindelijk gebeurde in December 2012..

natuur vervuiling in de daintree
De nadelen van zonne energie, stapels oude accu's

accommodatie eigenaar in akie....
model in de boom
dutch rob begint het sculptuur
dutch rob aan het werk
cement sculptuur is gereed

dutch rob op een verjaardags feestje

dutch rob eet een ijsje

Rob heeft ook wat onderzoek gedaan naar de geschiedenis van AustraliŽ en is het niet helemaal eens met hoe dit allemaal verlopen is en zit er al een tijdje over te denken zijn stuk regenwoud als een onafhankelijk land Nieuw Holland te verklaren.
Tegenwoordig wordt je overal vertelt dat Engelsman James Cook AustraliŽ ontdekt heeft, maar dat is grote onzin.
Nederlander Willem Jansz met zijn schip Duyfken had Australië in 1606 als eerste Europeaan ontdekt en pas ruim 160 jaar later in 1770 kwam James Cook eindelijk aanzeilen met een kaart van de Nederlanders waar Nieuw Holland opstond, en deze naam bleef in gebruik tot 1817.
Cook stoorde zich niet aan het feit dat dit land aan Nederland behoorde en op een eilandje bovenaan Cape York plante hij de Engelse vlag en pikte dit land in.
Wat maar weinig geschiedenisboeken vertellen is het feit dat nadat Cook met zijn boot op het rif gelopen was voor de kust van Cape Tribulation, hij met zijn gammele schip Indonesie is binnen gezeilt en daar de Nederlanders om hulp gevraagt heeft om zijn schip te repareren.
Natuurlijk verzweeg de achterbakse dief hier dat hij net even Nieuw Holland had afgepakt, anders was er weinig kans geweest op hulp, en zonder deze hulp had zijn schip het hoogstwaarschijnlijk niet gehaalt de hele weg terug naar Engeland.
Dus de Nederlanders repareerden Cook's schip, en leenden hem ook nog eens 5000 dollar, en voor zover Rob's onderzoek reikt is er nooit betaald voor de reparaties, en is ook de lening nooit terug betaalt.
Dit zou op zich al meer dan genoeg redenen zijn om de overname van Nieuw Holland als ongeldig te verklaren, maar er is nog een feit: toen James Cook de Engelse vlag rees maakte hij deze verklaring:

Notwithstand[ing] I had in the Name of His Majesty taken possession of several places upon this coast, I now once more hoisted English Coulers and in the Name of His Majesty King George the Third took possession of the whole Eastern Coast . . . by the name New South Wales, together with all the Bays, Harbours Rivers and Islands situate upon the said coast, after which we fired three Volleys of small Arms which were Answered by the like number from the Ship.

Dus hij nam alleen bezit van de (oost) kust van Australië, en dit is de definitie van kust:

COAST
The strip of land that extends from the coastline inland to the first major change in the terrain features, which are not influenced by the coastal processes. The main types of coastal features are dunes, cliffs and low-lying areas, possibly protected by dikes or seawalls.
COASTLINE
Technically the line that forms the boundary between the COAST and the SHORE, i.e. the foot of the cliff or the foot of the dunes. Commonly, the line that forms the boundary between the land and the water.

Met andere woorden, Cook nam alleen bezit van de strook grond van de waterlijn tot waar de mangroven overgaan in regenwoud, en er is niets gezegt over de grond die verder landinwaarts ligt, dus Dutch Rob's stuk regenwoud is nooit geclaimt door de Engelsen en is nog steeds Nieuw Holland!

kaart van nieuw holland

De kaart die Cook naar Nieuw Holland bracht

nieuw holland en australie

De huidige situatie, volgens Dutch Rob.
Cook claimde de kust, die ligt tussen de overgang van mangroven naar regenwoud en de waterlijn/coastline, en de baaien, havens, rivieren en eilanden.
Het land boven de overgang van mangroven naar regenwoud is niet genoemt in James Cook's claim !!

de grens tussen nieuw holland en australie

Wanneer je bij Dutch Rob overnacht in zijn B&B kan hij je nog meer vertellen over Cape Tribulation, en kun je ook zijn creatie en levenswerk verkennen: het unieke zelfgebouwde huis en het sculpturenpad door het regenwoud.

sculpturen pad door het  daintree regenwoud in cape tribulation

Het Australische tijdschrift On The Road over Dutch Rob:

artikel over dutch rob

rob lapaer

dutch rob


 
 
     
     

goedkope vluchten naar AustraliŽtripadvisor cape tribulation accommodatie

Vragen over Cape Tribulation die niet door deze website beantwoord werden?

Klik hier om een emailtje te sturen